Printen op muren, ook wel bekend als “muurprinten” of “muurkunst”, is een techniek waarbij beelden of tekst worden geprint op een muur of gebouw. Dit kan worden gedaan met traditionele druktechnieken zoals zeefdruk of met moderne digitale drukmachines. Muurprinten kan worden gebruikt voor decoratie, reclame, kunstprojecten of sociale of politieke boodschappen. Sommige kunstenaars gebruiken muurprinten als een manier om hun werk in de openbare ruimte te presenteren en de stedelijke omgeving te verrijken. Andere gebruiken het voor politieke of sociale campagnes of reclame. Het kan ook worden gebruikt om graffiti te bestrijden door het aanbrengen van legale muurkunst op gebouwen waar graffiti vaak wordt aangebracht.

Er zijn verschillende voordelen van het printen op muren:

 1. Decoratief: Muurprinten kan worden gebruikt om lege muren of gebouwen op te vrolijken en een unieke uitstraling te geven.
 2. Reclame: Muurprinten kan worden gebruikt om een merk of product te promoten door middel van een groot formaat afbeelding of tekst.
 3. Kunstprojecten: Muurprinten kan worden gebruikt als een manier om kunst in de openbare ruimte te presenteren en zo de stedelijke omgeving te verrijken.
 4. Sociale en politieke boodschappen: Muurprinten kan een manier zijn om sociale of politieke boodschappen te verspreiden in de openbare ruimte.
 5. Graffiti preventie: Muurprinten kan worden gebruikt om graffiti te bestrijden door het aanbrengen van legale muurkunst op gebouwen waar graffiti vaak wordt aangebracht.
 6. Creativiteit: Muurprinten biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten en hun werk op een unieke manier te presenteren.
 7. Economisch: Muurprinten kan een manier zijn om een gebouw of ruimte te verhuren aan adverteerders.

Nadelen muurprinten

Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het printen op muren:

 1. Juridische problemen: Sommige gebouweigenaren of gemeenten kunnen bezwaar hebben tegen muurprinten zonder toestemming, en het kan leiden tot juridische problemen.
 2. Verwijderingskosten: Het verwijderen van muurprinten kan duur zijn, vooral als het gebouw of de muur beschadigd is.
 3. Visueel overbelast: Het printen van veel afbeeldingen of boodschappen op een muur kan leiden tot visuele overbelasting en een rommelige uitstraling.
 4. Aantasting van de architectuur: Sommige mensen vinden dat muurprinten de architectuur van een gebouw kan aantasten of verpesten.
 5. Veranderlijkheid van de boodschap: Printen op muren kan snel verouderd raken of niet meer relevant zijn.
 6. Cultuur-impact: Sommige mensen zouden kunnen vinden dat muurprinten een aantasting is van de cultuur of de historische waarde van een gebouw of locatie.

Het is vaak om die redenen belangrijk om eerst goed geadviseerd te worden. Als u vragen of meer informatie wilt hebben, kunt u gewoon contact met mij opnemen.